Östersund

Östersund ligger i Jämtlands kommun, beläget vid Storsjön. Staden ligger mitt i Sverige och är Sveriges 22:a största tätort.

Historia

Östersund är faktiskt den enda staden i Sverige som grundades på 1700-talet. Staden grundades den 23:e oktober år 1786 av kung Gustav III.

Antal invånare

Östersund hade år 2016 ett invånarantal på 50 397 personer.

Evenemang

Varje år anordnas Storsjöyran i Östersund, en gatufestival som håller till i Badhusparken och på Stortorget. Festivalen har funnits ända sedan år 1963 och är en av de största musikfestivalerna i Skandinavien. Storsjöyran pågår under tio dagar och brukar locka runt 300 000 besökare. Många världsstjärnor har genom åren uppträtt på Storsjöyran, bland andra Lady Gaga, Patti Smith, Alice Cooper och Iggy Pop.

Kända personer härifrån

Några kända personer som är födda i Östersund är bland andra skådespelarna Rolf Lassgård, Kim Anderzon, komikern Mikael Tornving och sångerskan Annika Norlin.

Universitet

I Östersund finns Mittuniversitetet, ett populärt universitet för de studenter som vill ha en aktiv fritid utanför studielivet. Närheten till fjällen, fiskemöjligheterna och den vackra naturen gör att många ser Östersund som en självklar studieort. Här finner du utbildningar inom bland annat psykologi, turism, sportteknologi och grafisk design. Över 7000 studenter studerar här och de allra populäraste studieområdena är socialt arbete och hälsa.

Sport

Av kommunen marknadsförs Östersund som ”Vinterstaden”, detta på grund av alla vintersporter som anordnas här årligen. Under åren har flera världsmästerskap anordnats i bland annat skidskytte. Totalt finns det 89 km längdspår på Östersunds skidstadion och när det är barmark är det istället en rullskidbana.

Kultur

Östersund kan stoltsera med att vara en av städerna i Sverige med allra flest caféer. Det sägs även att smörgåstårtan blev till här på 1960-talet. Även krogar finns det gott om. Östersunds mest kända museum heter Jamtli, och här finns över 2000 konstverk samlade.

ADD YOUR COMMENT