Fiske i Sverige i 100 000 sjöar

I vårt avlånga land Sverige så har vi runt 100 000 sjöar. Alla dessa sjöar är cirka 9% av vårt lands totala yta. De flesta ligger i Norrbotten och det är enbart sex kommuner i vårt land som inte har några sjöar. Fem av dessa kommuner finns i Skåne.

32755-fiskeAv dessa 100 000 sjöar så finns det enbart 30 000 olika sjönamn. Det beror på att man använder sig av Norra, Södra, Övre och Nedre; man använder sig även av förstavelser som Lill, mellan och stor i de svenska sjönamnen. I Sverige är de fem vanligaste namnen Lillsjön, Storstjärnen, Abborrtjärnen, Svarttjärnen och Långtjärnen. Namnen har de flesta sjöar fått på grund av dess form eller hur de är i förhållande till de sjöar i sin närhet eller i anslutning till.

Den största insjön är Vänern och den ligger i Dalsland, Västergötland och Värmland. Ytan på Vänern är på 5650 kvm och blir med det Sveriges tredje största sjö. Medeldjupet är på 27 meter och det största djupet är på 106 meter. Runt sjön så finner man flera skärgårdar och här finns också 22 000 öar.

Här kan man få tag på flera olika fiskarter men de vanligaste är nors och siklöja. Sätter man nät så är chanserna stora att man får abborre och gädda. Är du sportfiskare och använder dig av trollingfiske så har du chansen att få fina öringar och laxar.

Sjön Hornovan ligger i Lappland, närmare bestämt i Arjeplogs kommun. Denna sjö är den djupaste insjön i Sverige med ett djup på hela 221 meter. Ytan på ön är på 262 kvm och den är belägen 425 meter över havet.

I Lappland ligger Kaskasjaure och detta är den högsta belägna sjön i landet. Den ligger i Jokkmokk kommun och befinner sig inte mindre än 692 meter över havet.

Befinner du dig i södra Skåne så finner du främst låglänta sjöar; men du kan bland annat fiska gös, gädda och abborre.